dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Mintaj zapiekany z trzema serami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapiekanka z ryby z serami oraz, co tu ukrywać, czyszczenie lodóweczki!

Mintaj zapiekany z trzema serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj zapiekany z trzema serami

 

  • 4 kostki mintaja
  • po ok. 10 dag serów: gorgonzoli, królewskiego i oscypka
  • ½ brokuła
  • 1 cebula
  • śmietana 18% pudełko 200 gram
  • ½ cytryny
  • przyprawa pieprz cytrynowy
  • chili w proszku
  • czosnek suszony
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mintaj zapiekany z trzema serami
Brokuła ugotować na parze na pół-twardo. Kostki ryby ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać pieprzem cytrynowym, czosnkiem i chili, skropić cytryną. Na rybie ułożyć warstwę z brokuła i cebuli. Wszystkie sery pokroić w kostkę (1x1cm), wymieszać i ułożyć z nich następną warstwę. Całość polać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut.
Mintaj zapiekany z trzema serami
Składniki zapiekanki układamy warsztwami w naczyniu wysmarowanym masłem.
Mintaj zapiekany z trzema serami
W zależności od rodzaju użytego sera można żonglować smakiem zapiekanki.
Mintaj zapiekany z trzema serami
Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Mintaj zapiekany z trzema serami
Zapiekankę podałam na kus-kusowej chmurce.