Sposób przygotowania:
Miodowa pierś z glazurowaną marchewką i puree
1. Soczysta pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce: Pierś umyć, pokroić wzdłuż na dwie części, osuszyć, a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować panierkę - sezam i bułkę tartą wymieszać. Pierś wysmarować miodem, a następnie obtoczyć w panierce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do ze złocenia. 2. Marchewka glazurowana w miodzie: Marchewki obrać, pokroić na mniejsze części, a następnie ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (5-10 minut) Wyjąć z wody i ostudzić. Masło rozgrzać na patelni, włożyć marchewki i doprawić pieprzem i solą. Następnie polać miodem i smażyć z obu stron, aż marchewki się zeszklą, a glazura zbrązowieje. 3. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Wlać do nich gorące mleko i dodać pokrojone w kostkę masło. Przyprawić do smaku. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremową, jednolitą masę. 4. Na czystym talerzu umieścić pierś, marchewki i puree ziemniaczane. Danie udekorować pietruszką/ koperkiem. Smacznego!