jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miodowe ciacho!

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Każda okazja jet dobra by przygotować to ciasto! Trochę jest pracochłonne, ale smak wszystko wynagradza.

Miodowe ciacho!

Składniki:

Miodowe ciacho!

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto
  • 22dag mąki,
  • 12dag miodu,
  • 12dag cukru pudru,
  • 6 dag mielonych orzechów,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1 łyżeczka sody

 

  • Masa orzechowa:
  • 25 dag masła,
  • 3 łyżek cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag zmielonych orzechów,
  • 1/8 litra śmietany kwaśnej,
  • Spirytus do smaku

 

  • Biały biszkopt:
  • 7 białek,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag maki tortowej,
  • 1 łyżka octu,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Miodowe ciacho!
CIASTO: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w plastikowej misce. Ręką mieszamy je by połączyły się dokładnie. Powinna wyjść mazista masa. Gotową odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Można przygotować ciasto wieczorem, a rano piec placki. Po 12 godz. masę dzielimy na 4 części . Za pomocą noża każdą cześć osobno rozciągamy na nieprzylepianym pergaminie . Wygodnie jest pergamin z ciastem ułożyć na odwrocie blaszki (łatwiej jest potem wyjąć ciasto po upieczeniu) . każdy placek pieczemy około 5-7 minut w 180˚C. MASA: Masło ucieramy na puch . Następnie dodajemy do niego cukier i żółtka. Do utartych składników dodajemy następnie orzechy, śmietanę i alkohol. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy ciasto w 180°C przez około 25 min. Przełożenie:Ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, biały biszkopt, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, polewa.