luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Miodowe szaszłyki i grzyby mun

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Miodowe szaszłyki i grzyby mun z groszkiem do makaronu

Miodowe szaszłyki i grzyby mun

Składniki:

Miodowe szaszłyki i grzyby mun

 

  • Na szaszłyki
  • 400 gr mięsa od szynki lub łopatka
  • 1 płaska łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki przyprawy barbecue
  • kilka ziaren kolendry (potłuczone)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 brokuł

 

 

  • 15 gr grzybów mun
  • 80 gr brokułów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili z kolendrą
  • 1 łyżka imbiru kandyzowanego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki groszku z puszki

 

  • dodatkowo makaron ryżowy.

Sposób przygotowania:

Miodowe szaszłyki i grzyby mun
Mięso pokroić w kostkę jak do szaszłyków. Składniki marynaty wymieszać, zalać marynatą mięso i wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić całość na patelnię, smażyć obracając ze wszystkich stron. ok 30 min. Brokuł ugotować najlepiej w całości, oddzielić ładne różyczki i pozostawić do szaszłyków a resztę ok 80 gr posiekać. Grzyby mun wcześniej namoczyć po czym ugotować. Mięso zdjąć z patelni i nadziać na przemian z brokułami na długie patyczki, Na pozostały sos włożyć ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby mun i posiekany drobno brokuł, dodać przyprawy i groszek, oraz posiekany drobno kandyzowany imbir. Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu . Podawać po dwa szaszłyki, porcji makaronu i duszone grzyby w małych miseczkach jako dodatek podać jeszcze słodki sos chili.