Sposób przygotowania:
Miodownik 8
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 25 min. W garnku zagotuj 3,5 szklanki mleka. W misce utrzyj na białą masę żółtka z cukrem, dodaj pozostałą cześć mleka i dokładnie rozmieszaj. Następnie kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Odstaw to wystygnięcia. W misce utrzyj margarynę i dodawaj porcjami zimny grysik. Tak przygotowaną masą przełóż wcześniej upieczone placki. Wierzch można polać polewą lub posmarować niewielką ilością masy. Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na zmięknięcie.