Sposób przygotowania:
miodownik inaczej
margarynę siekamy z masłem, następnie dodajemy sodę, miód, cukier, jajka i śmietanę i dokładnie wyrabiamy, ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na wielkość blachy, 2 placki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. orzechy siekamy, masło rozpuszczamy z dodatkiem cukru i miodu, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy, orzechy z miodem wykładamy na 3 placek i pieczemy tak samo jak 2 poprzednie] jabłka ścieramy na grubej tarce, przesmażamy tak samo jak na szarlotkę, następnie dodajemy do nich galaretkę agrestową na pierwszym placku równo rozsmarowujemy połowę ciepłej masy jabłkowej, przekładamy 2 plackiem, rozsmarowujemy resztę masy jabłkowej i przykładamy plackiem z orzechami, zostawiamy w lodówce (przynajmniej na noc, a najlepiej na 1 cały dzień, wtedy placki miodowe "nasiąkną"jabłkami i będą wilgotne, miękkie i pyszne)