pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Miodownik królewski ze śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Miodownik królewski ze śmietanką

Składniki:

Miodownik królewski ze śmietanką

 

  • CIASTO
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • MASA
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 l m mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 kieliszki adwokata
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO
  • powidła
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Miodownik królewski ze śmietanką
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier. Zrobić dziurkę w kopczyku i dodać do niej żółtka, jajka, margarynę, miód i sodę. Całość dokładnie posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną blachę. Piec ok. 15 minut w 180 st. Każdą kolejną część ciasta piec ok. 10-12 minut, ponieważ piec będzie już nagrzany a ciasto szybko się piecze. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA: Odlać trochę mleka, większą część zagotować. W mniejszej części rozrobić wszystkie składniki (prócz margaryny, cukru i adwokata). Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa będzie gęsta. Odłożyć do ostudzenia. Gdy będzie zimny ten budyń margarynę zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać adwokat. MASA ŚMIETANKOWA Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietankę fix.Pierwszą część ciasta posmarować powidłami i masą, przykryć drugą częścią ciasta i tak samo posmarować powidłami i masą budyniową a na to dać masę śmietankową. Na koniec przykryć trzecią częścią ciasta i ozdobić cukrem pudrem. Odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.