Sposób przygotowania:
Miodownik wg Triss
Budyń ugotować z dodatkiem cukru i odstawić do wystudzenia. W misce zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru, miodu, jajek, sody i szczypty soli. Podzielić je na dwie części. Formę do pieczenia o wym. 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Piec ok. 15 min. w temp. 180st. C. W małym rondlu rozpuścić masło, cukier, miód i dodać orzechy. Mieszać i podsmażać ze sobą kilka minut (należy uważać, aby nie powstał karmel, bo całą masę ciężko będzie rozłożyć na cieście). Pierwszy placek wyjąć ostrożnie z formy, ostudzić. W formie rozłożyć drugą część ciasta, a na niej masę orzechową. (Niestety, nie mam dwóch takich samych foremek i nie mogłam piec jednocześnie obu warstw) Piec ok. 15 min. w 180st. C. Ciasto ostudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Formę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą Zimny budyń połączyć z margaryną i przełożyć kremem ciasto, aby ciasto z warstwą orzechów było na wierzchu, schłodzić. Ciasto z powodu miodu na początku jest twardawe, jednak po 1-2 dniach mięknie. *Formę przed przełożeniem ciasta zabezpieczyłam folią aluminiową.