Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Taką zimę lubię - pyszny miodownik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne miodowe placki przełożone masa serowo-żurawinową i serowo-czekoladową pod kruszonką z pistacji i pestek dyni.

Taką zimę lubię - pyszny miodownik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Taką zimę lubię - pyszny miodownik

 

 

  • Kruszonka dyniowo-pistacjowa:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 200 g obranych i lekko przesiekanych pistacji
  • 100 g lekko przesiekanych pestek dyni

 

  • Na masę żurawinowo-serową:
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 650 g sera mielonego twarogowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu

 

 

  • Ponadto:
  • garść zmielonych pistacji

 

  • Na lukier plastyczny:
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki glukozy
  • ok. 50 ml ciepłej wody
  • ok. 500 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Taką zimę lubię - pyszny miodownik
Ciasto - na 4 placki na blaszki o wymiarach 25 cm na 36 . 3 blaszki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, czwartą wykładamy papierem do pieczenia- w niej upieczemy placek z pistacjami i pestkami dyni. Na stolnicy wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz sól. Dodajemy zimne masło i całość siekamy. Robimy kopczyk i dołeczek, wybijamy jajka i żółtka, dodajemy mleko i miód. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy cienko na wielkość blachy. 3 placki pieczemy czyste- po przełożeniu do blachy nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 10 minut, termoobieg, 180 stopni.

Czwarty placek wykładamy do blachy z papierem do pieczenia i wykładamy na niego polewę pistacjowo-dyniową: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier imiód, dorzucamy posiekane obrane pistacje i pestki dyni. Chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i oblepi orzechy. Ciepłą przekładamy na placek. Pieczemy ok. 15 minut. Ciasta studzimy.

Masa żurawinowa - wszystkie składniki dobrze blendujemy- najlepiej na początek zblendować żurawiną z odrobiną sera, a potem dopiero stopniowo dodawać resztę.

Masa czekoladowa - białą czekoladę topimy nad kąpielą wodną, do nieco przestudzonej dodajemy partiami ser. Składanie- placek, połowa masy żurawinowej, placek, połowa masy czekoladowej, placek, reszta masy żurawinowej, placek z pistacjami. Boki wykańczamy resztą masy czekoladowej i zmielonymi pistacjami. Dekorujemy cukrem pudrem i bałwankami z plastycznego lukru.

Lukier plastyczny - w szklance zalewamy ciepłą wodą żelatynę i glukozę. Kiedy całośc ładnie się roztopi, przelewamy ją do wysypanego na blacie cukru pudru- ok. 300 g, następnie wyrabiamy na plastyczną masę stopniowo dodając resztę cukru pudru- robimy to na oko. Z masy lepimy bałwanki, wykańczamy je czekoladowymi ozdobami. Elementy dobrze przyklejać zwilżając masę cukrową za pomocą pędzelka odrobiną wody. Smacznego!
Taką zimę lubię - pyszny miodownik
Etap 1 Serownik- p[ieczenie miodowych placków
Taką zimę lubię - pyszny miodownik
Etap 2 miodownik- pieczenie placka wierzchniego z pistacjami ipestakmi dyni
Taką zimę lubię - pyszny miodownik
Etap 3 miodownik- skłądanie ciasta, na zdjęciu masa żurawinowo serowa
Taką zimę lubię - pyszny miodownik
Etap 4 miodownik- zdobienie cukrem pudrem i plastycznym lukrem