Sposób przygotowania:
Miodownik z orzechami
Wyrabiam ciasto z podanych składników, ciasto jest mięciutkie. Dzielę go na dwie części i wylepiam dno blaszki ( 33x24) wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście dwie blaszki. Każdy blat piekę osobno, 180 st C jakieś 20 minut. Placki studzę.
Zabieram się za polewę orzechową . Orzechy kroję na mniejsze kawałki , nożem, każdą połówkę na trzy. Przekładam do rondelka, dodaję resztę składników i mieszam aż się wszystkie połączą i cukier rozpuści. Lekko studzę i wykładam na jeden blat miodowy , rozprowadzam i wyrównuję. Podpiekam 10 minut w piekarniku ( 180 st C)
Teraz masa , budyń mieszam z mąką i jajkiem, rozprowadzam w pół szklanki mleka , wlewam na zagotowaną resztę mleka , mieszam do zawrzenia , odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie Kasię ucieram z cukrem pudrem i dodaję partiami zimny budyń. Gotową masę wykładam na blat bez polewy , nakrywam drugim blatem z orzechami , lekko dociskam i odstawiam aby ciasto zmiękło.
Najlepsze jestb po dwóch dniach, ale na drugi dzień już można zajadać.
Zabieram się za polewę orzechową . Orzechy kroję na mniejsze kawałki , nożem, każdą połówkę na trzy. Przekładam do rondelka, dodaję resztę składników i mieszam aż się wszystkie połączą i cukier rozpuści. Lekko studzę i wykładam na jeden blat miodowy , rozprowadzam i wyrównuję. Podpiekam 10 minut w piekarniku ( 180 st C)
Teraz masa , budyń mieszam z mąką i jajkiem, rozprowadzam w pół szklanki mleka , wlewam na zagotowaną resztę mleka , mieszam do zawrzenia , odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie Kasię ucieram z cukrem pudrem i dodaję partiami zimny budyń. Gotową masę wykładam na blat bez polewy , nakrywam drugim blatem z orzechami , lekko dociskam i odstawiam aby ciasto zmiękło.
Najlepsze jestb po dwóch dniach, ale na drugi dzień już można zajadać.
Nina W.
zbysiowa
Nasze też bardzo lubiane :) A królewiec, ma w środku blat biszkoptowy:)