zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Miodownik z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Miodownika warto upiec wcześniej, aby zmiękł. Jest pyszny , znika bardzo szybko z patery, rodzinka go uwielbia.

Miodownik z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z orzechami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami
Wyrabiam ciasto z podanych składników, ciasto jest mięciutkie. Dzielę go na dwie części i wylepiam dno blaszki ( 33x24) wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście dwie blaszki. Każdy blat piekę osobno, 180 st C jakieś 20 minut. Placki studzę.

Zabieram się za polewę orzechową . Orzechy kroję na mniejsze kawałki , nożem, każdą połówkę na trzy. Przekładam do rondelka, dodaję resztę składników i mieszam aż się wszystkie połączą i cukier rozpuści. Lekko studzę i wykładam na jeden blat miodowy , rozprowadzam i wyrównuję. Podpiekam 10 minut w piekarniku ( 180 st C)

Teraz masa , budyń mieszam z mąką i jajkiem, rozprowadzam w pół szklanki mleka , wlewam na zagotowaną resztę mleka , mieszam do zawrzenia , odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie Kasię ucieram z cukrem pudrem i dodaję partiami zimny budyń. Gotową masę wykładam na blat bez polewy , nakrywam drugim blatem z orzechami , lekko dociskam i odstawiam aby ciasto zmiękło.

Najlepsze jestb po dwóch dniach, ale na drugi dzień już można zajadać.
Miodownik z orzechami
Dzielę go na dwie części i wylepiam dno blaszki ( 33x24) wyłożonej papierem do pieczenia,
Miodownik z orzechami
Lekko studzę i wykładam na jeden blat miodowy , rozprowadzam i wyrównuję
Miodownik z orzechami
Kasię ucieram z cukrem pudrem i dodaję partiami zimny budyń.
Miodownik z orzechami
Gotową masę wykładam na blat bez polewy , nakrywam drugim blatem z orzechami