Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto miodowe jest moim ulubionym ciastem na zimę. Fakt że do zimy jeszcze troszkę ale pierwsze wypieki ciasta już poczynione.

Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową

Składniki:

Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową

 

 

 

  • masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 masło
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

  • poncz
  • 4 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową
Składniki na ciasto przesypujemy do miski i mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozsmarowujemy na blaszki do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około kwadrans. Uzyskane ciasta nasączamy ponczem. Na mleku gotujemy kasze mannę, studzimy, miksujemy do uzyskania grysiku, dokładamy cukier, masło oraz cukier waniliowy stale ucierając. Powstałą masą przekładamy ciasto. Wierzch polewamy czekoladową polewą i dekorujemy orzechami włoskimi i skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.