kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Miodowy kuch z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na miodowy kuch znalazłam w jakiejś gazecie kilka lat temu i długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste.

Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowy kuch z suszonymi śliwkami

 

 

  • polewa:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potrzebujemy dwie szklanki. Margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, żółtka, miód, mąkę, roztopiona i wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i suszonymi śliwkami (jeśli są duże można je posiekać, ja użyłam domowych suszonych śliwek). Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy wierzch ciasta.
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, żółtka, miód, mąkę, roztopiona i wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Margarynę roztapiamy w garnku i studzimy.
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Mieszamy ze startą marchwią i suszonymi śliwkami (jeśli są duże można je posiekać, ja użyłam domowych suszonych śliwek).
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy wierzch ciasta.