Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Mizuna czyli moje japońskie zielsko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

coś smacznego azjatyckiego

Mizuna czyli moje japońskie zielsko

Składniki:

Mizuna czyli moje japońskie zielsko

 

  • 1 białko jaja , lekko ubite
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 400-500g mielonego mięsa drobiowego (indyk lub kurczak)

 

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 400g fasolki szparagowej, pokrojonej i zblanszowanej przez 3-4 min
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego prażonego (toasted sesame oil)
  • 1 łyżka ziaren sezamu lub gomasio

Sposób przygotowania:

Mizuna czyli moje japońskie zielsko
W misce wymieszać mielone mięso z lekko ubitym białkiem, 1 łyżeczką sosu sojowego i czosnkiem. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 30 min.

Mocno rozgrzać połowę oleju (1 łyżkę) z orzeszków ziemnych w woku lub dużej patelni. Smażyć na nim ciągle mieszając mięso z kurczaka, aż przestanie być surowe. Odłożyć usmażone mięso do miski. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać marchewki, cebulę i fasolkę i smażyć ciągle mieszając przez 4-6 min. Dodać pozostały sos sojowy, sos chili, sok z limonki, dymkę i krótko smażyć przez 1-2 min. Włożyć mięso w powrotem do woka, mocno podgrzać i wymieszać. Na koniec doprawić olejem sezamowym. Podawać posypane uprażonym sezamem lub gomasio.