SUPERPRZEPIS

Mocno czekoladowy sernik

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Mocno czekoladowy sernik Więcej zdjęć (4)

Sernik na zimno jest zawsze dobry, a ten jest bardzo dobry nie tylko dobry z bardzo wyczuwalnym smakiem białej czekolady.

Składniki:

Mocno czekoladowy sernik

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki w wiaderku
  • 300 ml śmietany 30%
  • 20 dag białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • dodatkowo;
  • 1/2 puszki zagęszczonego mleka słodzonego
  • 1/2 puszki orzeszków ziemnych nie solonych
  • 10 dag czekolady mlecznej łaciatej

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy sernik
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do tortownicy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 5-6 minut.Mleko zagęszczone przelać do garnka dodać do niego posiekane orzeszki ziemne i chwilę razem gotować, aż masa zgęstnieje i jeszcze ciepłą masę rozsmarować na upieczonym spodzie z ciasta.Białą czekoladę rozpuścić, żelatynę namoczyć i po chwili podgrzewając rozpuścić, śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać rozpuszczoną i płynna czekoladę oraz jeszcze ciepłą żelatynę na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietaną. Przygotowana masę serowa wylać do formy na spód z ciasta i masy orzechowej, wierzch ciasta posypać grubą warstwą startej czekolady mlecznej i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.
Mocno czekoladowy sernik
Z zagęszczonego mleka i orzechów przygotować masę.
Mocno czekoladowy sernik
Masę orzechową rozsmarowac na spodzie ciasta.
Mocno czekoladowy sernik
Biała czekoladę rozpuścić nad parą i dodac do sera.