Sposób przygotowania:
Mój makowiec
MAK: Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia. Zalać go w rondlu z dwoma szklankami mleka. Dodać cukier, margarynę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. 3 żółtka wymieszać z resztą mleka oraz z mąką ziemniaczaną i dodać do gotującego maku. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Białko ubić, wymieszać z cynamonem, wymieszać z ciepłą masą makową. Przelać na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec ok. 40 minut w 180 st. Wyciągnąć z piekarnika i zalać ciastem na biszkopta. Piec jeszcze ok. 15 minut. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka i wmieszać je na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszać łyżką w jedną stronę. PO UPIECZENIU zimny placek odwrócić do góry dnem i wylać na mak lukier. Odstawić do zastygnięcia lukru. LUKIER: Wymieszać ze sobą mleko i cukier puder.