oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Moja kaczka faszerowana bez kości

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka kaczka jest świetna na gorąco jak również na zimno

Moja kaczka faszerowana bez kości Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja kaczka faszerowana bez kości

 

Sposób przygotowania:

Moja kaczka faszerowana bez kości
Kaczke umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połozyc na plecach i wytrybować ją z kości. Najlepiej naciąć wzdłóż grzbietu ale nie do końca. Ostrym cienkim nożem oddzielic mięso od kości. Kości mozna uzyć do zupy. Podroby z kaczki pokroić grubo i dodac do mięsa, tak samo pokroić marchew i słoninę. Doprawic wszystko przyprawami i wymieszać farsz. Do wyluzowanej kaczki i wcześniej trochę doprawionej w srodku wkładamy farsz i zszywamy mięjsce cięcia za pomocą wykałaczek i nici. Całą kaczke teraz doprawiamy po wierzchu papryka i majerankiem oraz solą. Na dno naczynia w której będziemy piec kaczke dajemy skórę ze słoniny oraz przyprawy, liść i ziele angielskie. Tak przygotowana kaczke przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy w temp, 180 stopni około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy folie i możemy lekko przesuszyć. Podajemy na gorąco lub na zimno. Doskonały dodatek do pieczywa. Mozna fajnie cienko pokroic bez obaw o kości.
Moja kaczka faszerowana bez kości
Po zdjęciu foli kaczka jest we własnym sosie i można go wykozystac do innych potraw.
Moja kaczka faszerowana bez kości
Już nafaszerowana i doprawiana przygotowana do pieczenia.
Moja kaczka faszerowana bez kości
Po odzieleniu od kości zostaje nafaszerowana i będzie zaszyta.
Moja kaczka faszerowana bez kości
Wyluzowana z kości kaczka będzie doprawiona w środku i nafaszerowana mięsem.

Tagi:

mięso kaczka