Sposób przygotowania:
Moja kokietka
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać miód płynny, dodać cukier puder, margarynę oraz sodę oczyszczoną. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto, aby miało delikatną strukturę i było gładkie i lśniące, posmarować blaszkę prostokątną o wymiarach 25/ 36 ( każda blaszka musi być w tym samym rozmiarze) masłem, wysypać na dnie bułką tartą i upiec ciasto w temperaturze 190 stopni C przez około 30- 35 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto miodowe. W dalszej kolejności należy upiec ciasto biszkoptowe, w tym celu należy jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do piany cukier, żółtka i dalej miksować, na sam koniec dodać mąkę wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką. Ciasto przełożyć do blaszki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą i piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
W dalszej kolejności jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać masło i na małym ogniu dusić składniki, na koniec wsypać galaretkę i bardzo dokładnie całość wymieszać i zagotować. W dalszej kolejności należy galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Ostudzić galaretki i odczekać aż zacznie zmieniać konsystencję. Tężejące galaretki w kolorze czerwonym wymieszać z serkiem homogenizowanym. Rozpuścić galaretkę żółtą, ostudzić ją i wymieszać z masą makową. Odsączyć puszkę brzoskwiń z zalewy, pokroić je w plasterki, następnie rozpuścić galaretki - 2 sztuki na wierzch i przestudzić. W sposób następujący w jednej blaszce układać warstwy: na sam dół ułożyć ciasto miodowe, następnie nałożyć masę jabłkową, kolejną warstwą będzie masa makowa, następnie biszkopt na biszkopt masę z serków i czerwonych galaretek. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość zalać galaretką pomarańczową ostudzoną. Zaczekać do zastygnięcia wkładając ciasto do lodówki
W dalszej kolejności jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać masło i na małym ogniu dusić składniki, na koniec wsypać galaretkę i bardzo dokładnie całość wymieszać i zagotować. W dalszej kolejności należy galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Ostudzić galaretki i odczekać aż zacznie zmieniać konsystencję. Tężejące galaretki w kolorze czerwonym wymieszać z serkiem homogenizowanym. Rozpuścić galaretkę żółtą, ostudzić ją i wymieszać z masą makową. Odsączyć puszkę brzoskwiń z zalewy, pokroić je w plasterki, następnie rozpuścić galaretki - 2 sztuki na wierzch i przestudzić. W sposób następujący w jednej blaszce układać warstwy: na sam dół ułożyć ciasto miodowe, następnie nałożyć masę jabłkową, kolejną warstwą będzie masa makowa, następnie biszkopt na biszkopt masę z serków i czerwonych galaretek. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość zalać galaretką pomarańczową ostudzoną. Zaczekać do zastygnięcia wkładając ciasto do lodówki