Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moja wigilijna ryba po grecku - smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryba na dwa sposoby dla osób preferujących ryby smażone oraz dla tych co jedzą ryby tylko gotowane

Moja wigilijna ryba po grecku - smażona

Składniki:

Moja wigilijna ryba po grecku - smażona

 

Sposób przygotowania:

Moja wigilijna ryba po grecku - smażona
Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju. Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek. Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić. Udekorować gałązkami natką pietruszki.Osoby, które unikają potraw smażonych, mogą rybę ugotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego i pieprzu (10—15 min.), a całą ilość oleju i wywar z ryby zużyć do duszenia warzyw. Rybę należy gotować w bardzo małej ilości wywaru, aby cały został zużyty. Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.