Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Moje ciasto daktylowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wilgotne, z lekko pieknikowa nutka. Pycha!

Moje ciasto daktylowe

Składniki:

Moje ciasto daktylowe

 

  • Ciasto:
  • ok 200-300 g suszonych daktyli,
  • 30 g masla,
  • 150 g cukru brazowego, (2/3 kubka),
  • 2 kubki maki (ok 300 g),
  • 1 lyzeczka sody,
  • 2 jajka,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 3 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub migdalowego,
  • 75 g mielonych migdalow,
  • 75 g posiekanych orzechow wloskich,
  • pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej,
  • szczypta soli,
  • lyzeczka cynamonu,
  • 1,5 lyzeczki przyprawy piernikowej,
  • 250 ml wrzacej wody.
  • DZEM Wisniowy z calymi wisniami,
  • Masa Kokosowa:
  • 200 g wiorkow kokosowych,
  • pol kostki margaryny,
  • pol szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej.

 

Sposób przygotowania:

Moje ciasto daktylowe
Daktyle pokroic wzdluz na polowki, lub na 4 czesci. Zagotowac 250 ml wody i zalac nia daktyle, dodac maslo. Mieszac az do rozpuszczenia masla i odstawic do wychlodzenia. W osobnej misce przesiac make z proszkiem do pieczenia. W innej misce ubic jajka z brazowym cukrem na puszysty krem, az do calkowitego rozpuszczenia cukru. Do ubitych jajek dodac schlodzona mase daktylowa i dobrze wymieszac. Z kolei do maki z proszkiem dodajemy wszystkie przyprawy, orzechy, migdaly i aromat. Mase maczna mieszamy z masa jajeczno - daktylowa. Forme do pieczenia smarujemy maslem i posypujemy tarta bulka. Rozgrzewamy dobrze piekarnik i przekladamy ciasto do formy. Ciasto zapiekamy w temp. 180 przez ok 25 min. W tym czasie przygotowyjemy mase kokosowa, ktora polozymy na wierzch. W tym celu rozpuszczamy margaryne, ktora nastepnie chlodzimy. Ubijamy na sztywno piane z bialek(z odrobina soli). Miksujac dodajemy stopniowo zoltka, rozpuszczona kawe, wiorki i chlodna margaryne. Po uplywie 25 pieczenia, ciasto wyjmujemy, by polozyc na niego dzem wisniowy, a nastepnie mase kokosowa. Ponownie wkladamy ciasto do piekarnika i zapiekamy od 40 do 60 minut, kontorlujac drewnianym patyczkiem, czy ciasto sie upieklo. Ciasto pieklam 1 godzine i 20 minut, pod koniec pieczenia zmniejszylam temp do 170 by nie spiec kokosu. UWAGA! Ciasto nie moze lezec w piekarniku, gdyz zrobi sie suche. Nalezy je szybko wyjac i odstawic w chlodne miejsce.