Sposób przygotowania:
Moje grillowanie.
Faszerowane pomidory :Pomidory umyc, ustawic plaska strona do dolu i odktoic dekielek zachowujac go na pozniej do przykrycia. Pomagajac sobie nozem i lyzeczka - wydrazyc miazsz i pestki. Odwrocic je otworem do dolu - zeby wyciekl zbedny sok. W miseczce wymieszac sery z zoltkiem. Pokroic bazylie , szczypiorek , miazsz z dwoch pomidorow / starajac sie bez soku i pestek / i szynke . Wszystko razem wymieszac i doprawic do smaku sola i pieprzem. Pomidory osuszyc papierowym recznikiem lekko posolic , popieprzyc i faszerowac masa serowa. Kazdy przykryc dekielkiem ,pojedynczo stawiac na kawalku folii aluminiowej i zawinac - sciskajac folie na gorze Grillowac w zaleznosci od grilla 15-20 min. Mielone w boczku : Mieso wymieszac z jajkiem , tarta bulka, sola, pieprzem , przecisnietym czosnkiem i kminkiem. Odstawic na 10-15 min. Papryke i ser pokroic w drobna kostke i dodac do miesa. Formowac nie za grube waleczki a nastepnie kazdy owinac plasterkiem boczku. Grillowac z obu stron - az boczek bedzie podpieczony i chrupiacy. Roladki z baklazana : Baklazana umyc i odkroic szypulke z ogonkiem. Pokroic wzdluz na plasterki grubosci ok 0,5 cm. Plasterki rozlozyc na polmisku , posolic i odstawic na ok. 15 min. Pomidory osuszyc z oleju i drobno pokroic. Ser Feta pokroic w mala kostke lub rozkruszyc w reku. Mieso wyrobic z bulka , jajkiem, przecisnietym czosnkiem , oregano , pieprzem , lekko posolic i odstawic.Po ok 10-15 min dodac pokrojone pomidory , ser , wymieszac i sprobowac do smaku. Plasterki baklazana osuszyc z powstalego soku , lekko posolic i kazdy posmarowac masa miesna / nie za grobo gdyz bedzie sie zle zwijalo /. Zwinac roladki i spiac dwoma wykalaczkami. Kazda posmarowac olejem i piec powoli na grillu z kazdej strony az baklazan ladnie sie podpiecze. Salatka ziemniaczana : Ziemniaki / moga byc z poprzedniego dnia / pokroic w polplasterki. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc na patelni. Usmazony boczek wylozyc na papierowy reczniczek, zeby pozbyc sie tluszczu. Pora umyc , odkroic korzenie i gorna czesc pojedynczych , lykowatych lisci / ok. 15 cm / , przekroic wzdluz i pokroic w polplasterki . Rowniez w polplasterki kroimy ogorki. Obrane pol jablka scieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie skladniki mieszamy ,posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, dodajemy majonez z musztarda i doprawiamy sola i pieprzem. Salatke odstawiamy do przegryzienia na ok 2 godz. / im dluzej - tym lepiej smakuje /. Dodatkowe zdjecia zamieszcze na Forum.
Jojo
Natala1210
msewka
eli_555
luna
Jojo
czarna-mamba