agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moje klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Klopsiki na żółtym serze w sosie szpinakowym

Moje klopsiki

Składniki:

Moje klopsiki

 

  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • cebula 1 szt
  • szpinak mrożony 4 garści
  • jajka 1 szt
  • bułka tarta 6 łyżek
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 2 szczypty
  • przyprawa do mięsa mielonego 1/2 opak
  • woda przegotowana 1 szklanki
  • olej 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • bułka czerstwa 1 szt

Sposób przygotowania:

Moje klopsiki
Przygotować niezbędne składniki potrzebne do dania. Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, bułkę namoczyć w mleku i następnie odcisnąć, mięso zmielić w maszynce o drobnych otworach, cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Przygotowane składniki połączyć ze sobą, wyrobić na jednolitą masę, następnie formować z mięsa klopsiki. Sparzyć jajko i wbić do składników, dodać sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego, bazylię, oregano i tymianek. Formować klopsiki i obtaczać je w mące lub bułce tartej, a następnie delikatnie obsmażać je na rozgrzanym oleju. Klopsiki przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody i dusić prze około 30 minut. W dalszej kolejności przyrządzić szpinak , odsączyć go, posiekać i przesmażyć z czosnkiem rozdrobnionym w prasce do czosnku na oliwie. Gdy mięso będzie już gotowe delikatnie przełożyć je na ser żółty, nałożyć szpinak.