luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Moje slaskie makowki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na chyba kazdym slaskim wigilijnym stole kroluja makowki.

Moje slaskie makowki

Składniki:

Moje slaskie makowki

 

  • ok.10 kromek chlebka tostowego lub pokrojonej bulki
  • ok.100 gram zmielonego maku
  • ok.3 lyzki cukier
  • ok. 100 gram rodzynki
  • ok. 100 gram platkow migdalowych lub orzechow
  • ok. 2 lyzki miodu
  • ok. 1/2 l mleka

Sposób przygotowania:

Moje slaskie makowki
Przy wszystkich skladnikach napisalam "okolo" poniewaz zalezy w jak duzej miseczce szklanej robimy makowki. Mleko zagotowac i dodac miod, wymieszac. Na dno miski wylozyc pierwsza warstwe tostow, posypac makiem, bakaliami i cukrem. Poslugujac sie lyzka polewac tosty goracym mlekiem. Zrobic nastepna warstwe tak jak pierwsza i tak , az nam zabraknie skladnikow, albo miejsca w misce:) Po 2 godzinach polewamy znawu makowki mlekiem (tylko kilka lyzek) i na godzine przed podaniem znowu .