Sposób przygotowania:
Moje ulubione leczo
Na początek kroimy w kostkę lub pół talarki kiełbasę, boczek i cebulę. Podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli a boczek i kiełbasa zarumieni. Teraz proponuję przełożyć cebulę i wędliny do większego garnka, żeby było wygodniej dodawać wszystkie składniki. Kroimy warzywa, według uznania na drobne, lub większe kawałki i dodajemy stopniowo do garnka. Ja robię to według twardości poszczególnych składników. Najpierw dodaję paprykę, kiedy puści trochę soki, dodaję kolejno cukinię, pieczarki i na koniec pomidory. Wszystko duszę na wolnym ogniu, przez ok. 30 minut, sprawdzając czy warzywa są miękkie. Po tym czasie doprawiam pieprzem i czerwoną papryką. Oczywiście przyprawy można dodawać wedle uznania, ja dodaję czasem koperek, paprykę ostrą... Najlepszy jest na drugi dzień, odgrzewany. Smacznego