simon1982

simon1982

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Moje ulubione leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, pożywne leczo, łatwe do zmodyfikowania w zależności od tego jakie warzywa lubimy bardziej, można dać więcej cukinii lub ją pominąć

Moje ulubione leczo

Składniki:

Moje ulubione leczo

 

 

Sposób przygotowania:

Moje ulubione leczo
Na początek kroimy w kostkę lub pół talarki kiełbasę, boczek i cebulę. Podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli a boczek i kiełbasa zarumieni. Teraz proponuję przełożyć cebulę i wędliny do większego garnka, żeby było wygodniej dodawać wszystkie składniki. Kroimy warzywa, według uznania na drobne, lub większe kawałki i dodajemy stopniowo do garnka. Ja robię to według twardości poszczególnych składników. Najpierw dodaję paprykę, kiedy puści trochę soki, dodaję kolejno cukinię, pieczarki i na koniec pomidory. Wszystko duszę na wolnym ogniu, przez ok. 30 minut, sprawdzając czy warzywa są miękkie. Po tym czasie doprawiam pieprzem i czerwoną papryką. Oczywiście przyprawy można dodawać wedle uznania, ja dodaję czasem koperek, paprykę ostrą... Najlepszy jest na drugi dzień, odgrzewany. Smacznego