Pietraszkowaty

Pietraszkowaty

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Mosiężny krowulec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wspaniałe ciasto! lekkie, delikatne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu! polecam wszystkim, także tym zabieganym i niedoświadczonym. pychota!

Mosiężny krowulec

Składniki:

Mosiężny krowulec

 

Sposób przygotowania:

Mosiężny krowulec
***PRZEPIS***
1.Wkruszyć drożdże do miski, dolać mleko o temp. 37 C. Mieszać do rozpuszczenia i dodać rozpuszczony tłuszcz o temp. 37 C.

2.Zmiksować jaja z cukrem i dodać do miski, wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto powinno odchodzić od miski

3.Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10 min. w temperaturze pokojowej.

4.Wykroić gniazda nasienne z jabłek i pokroić na cząstki.

5.Na oprószonej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę równomiernie wyłożyć ciastem.

6.Jabłka ułożyć równo na cieście. Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Nastawić piekarnik na 180 C

7.Piec 15-20 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.