Sposób przygotowania:
Mosiężny krowulec
***PRZEPIS***
1.Wkruszyć drożdże do miski, dolać mleko o temp. 37 C. Mieszać do rozpuszczenia i dodać rozpuszczony tłuszcz o temp. 37 C.
2.Zmiksować jaja z cukrem i dodać do miski, wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto powinno odchodzić od miski
3.Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10 min. w temperaturze pokojowej.
4.Wykroić gniazda nasienne z jabłek i pokroić na cząstki.
5.Na oprószonej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę równomiernie wyłożyć ciastem.
6.Jabłka ułożyć równo na cieście. Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Nastawić piekarnik na 180 C
7.Piec 15-20 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.
1.Wkruszyć drożdże do miski, dolać mleko o temp. 37 C. Mieszać do rozpuszczenia i dodać rozpuszczony tłuszcz o temp. 37 C.
2.Zmiksować jaja z cukrem i dodać do miski, wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto powinno odchodzić od miski
3.Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10 min. w temperaturze pokojowej.
4.Wykroić gniazda nasienne z jabłek i pokroić na cząstki.
5.Na oprószonej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę równomiernie wyłożyć ciastem.
6.Jabłka ułożyć równo na cieście. Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Nastawić piekarnik na 180 C
7.Piec 15-20 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.