G.Beata

G.Beata

Kucharz
[Przepisów: 7]

Moussaka z kurczaka niskocholesterolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jako, że kuchnia grecka jest najzdrowszą na świecie nie omieszkam zamieścić tu coś greckiego - oczywiście lekko zmodyfikowane :)

Moussaka z kurczaka niskocholesterolowa

Składniki:

Moussaka z kurczaka niskocholesterolowa

 

Sposób przygotowania:

Moussaka z kurczaka niskocholesterolowa
Piersi z kurczaka umyć i ugotować z włoszczyzną z minimalną ilością soli. Wyłowić z wywaru, odłożyć do ostygnięcia a następnie pokroić nożem na mniejsze kawałki. Odlać ok. 3 chochle wywaru.

Na patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulkę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat, posiekaną pietruszkę, a następnie wlać 3 chochelki uprzednio przygotowanego wywaru. Można ciut więcej Dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i popieprzyć do smaku - soli nie zbyt dużo, wymieszać ponownie, ustawić grzanie na bardzo małe (3/10 przy płycie) i zostawić do duszenia.

Bakłażany umyć i pokroić w ok. 0,5cm plastry. Posolić z obu stron i zostawić na chwilę, by puścił sok - w ten sposób pozbywamy się goryczy, której pozbawione są tylko bardzo młode bakłażany. Następnie opłukać plastry pod bieżącą wodą (nie chcemy w daniu zbyt dużo soli). Osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na dnie warstwę bakłażana, następnie wyłożyć połowę masy, znowu bakłażan i znowu sos z mięsem. Na wierzchu wylać dobrze rozbełtane białko jajka. Posypać tartą bułką i żółtym serem.

Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st.C