Sposób przygotowania:
Muffinki z bezą
W rondelku rozpuszczamy masło, połowę czekolady i mleko. W misce mieszamy cukier zwykły z cukrem waniliowym mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy rozpusczone, ostudzone masło, 1 jajko i 2 żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Dodajemy resztę białej czekolady pokrojoną w kostkę.
Przygotowujemy blaszkędo pieczenia muffinek, wkładamy do każdego wgłębienia papilotkę. Do każdej
papilotki wlewamy łyżkę masy.Banana kroimy na 12 plasterkó, do każdej papilotki
wkładamy jeden platerek. Rozlewamy resztę masy (mniej więcej do 2/3 wysokści
papilotki) Morele kroimy na ćwiartki i na plasterki, do każdej babeczki
wkładamy po 2-3 plasterki moreli, delikatnie zatapiamy w cieście.
Z białek
ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy ocet winny
i cukier puder.
Powstałą gładką, sztywną masę nakładamy łyżką na każdą z
babeczek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, aż
beza na wierzchu zbrązowieje i popęka.
Przepis na 12 muffinek
Dodajemy rozpusczone, ostudzone masło, 1 jajko i 2 żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Dodajemy resztę białej czekolady pokrojoną w kostkę.
Przygotowujemy blaszkędo pieczenia muffinek, wkładamy do każdego wgłębienia papilotkę. Do każdej
papilotki wlewamy łyżkę masy.Banana kroimy na 12 plasterkó, do każdej papilotki
wkładamy jeden platerek. Rozlewamy resztę masy (mniej więcej do 2/3 wysokści
papilotki) Morele kroimy na ćwiartki i na plasterki, do każdej babeczki
wkładamy po 2-3 plasterki moreli, delikatnie zatapiamy w cieście.
Z białek
ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy ocet winny
i cukier puder.
Powstałą gładką, sztywną masę nakładamy łyżką na każdą z
babeczek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, aż
beza na wierzchu zbrązowieje i popęka.
Przepis na 12 muffinek