Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Muffinki z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki deserek z bezą na wierzchu

Muffinki z bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z bezą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 świeże morele
  • banan
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Muffinki z bezą
W rondelku rozpuszczamy masło, połowę czekolady i mleko. W misce mieszamy cukier zwykły z cukrem waniliowym mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy rozpusczone, ostudzone masło, 1 jajko i 2 żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Dodajemy resztę białej czekolady pokrojoną w kostkę.
Przygotowujemy blaszkędo pieczenia muffinek, wkładamy do każdego wgłębienia papilotkę. Do każdej
papilotki wlewamy łyżkę masy.Banana kroimy na 12 plasterkó, do każdej papilotki
wkładamy jeden platerek. Rozlewamy resztę masy (mniej więcej do 2/3 wysokści
papilotki) Morele kroimy na ćwiartki i na plasterki, do każdej babeczki
wkładamy po 2-3 plasterki moreli, delikatnie zatapiamy w cieście.
Z białek
ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy ocet winny
i cukier puder.
Powstałą gładką, sztywną masę nakładamy łyżką na każdą z
babeczek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, aż
beza na wierzchu zbrązowieje i popęka.
Przepis na 12 muffinek
Muffinki z bezą
Najlepiej jest je przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku
Muffinki z bezą
Owocowy środek jest znakomitym uzupełnieniem wszystkich smaków