Sposób przygotowania:
Muffiny rozmarynowe z żurawiną
Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i dodać do orzechów. Smażyć przez chwilę, żeby oddał swój zapach oliwie, po czym wyjąć go i wyrzucić. Orzechy odstawić do wystudzenia. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązki i drobno posiekać. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Do drugiej miski wlać kefir i oliwę, wbić jajko i wsypać pieprz. Dobrze wymieszać. Płynne składniki wlać do mąki, połączyć. Dodać rozmaryn, orzechy z oliwą, starty ser i żurawinę. Wszystko razem szybko, ale starannie wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.