Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Murzynek z podwójnym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto najlepiej smakuję następnego dnia.

Murzynek z podwójnym kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek z podwójnym kremem

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl mąka
  • 1/2 l mleko
  • 1,5 szkl cukier
  • 1 kost margaryna palma
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 4 szt jajka
  • PRZEŁOŻENIE
  • 0,5 l śmietana 18%
  • olejek rumowy do zapachu
  • galaretka cytrynowa -1 opak
  • cukier puder do posypania -2 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z podwójnym kremem
CIASTO Do rondla włożyć pokrojoną na kawałki margarynę, dodać cukier, mleko, kakao, wszystko zagotować na wolnym ogniu. Wystudzić. Do sporządzonej masy dodać 2 szkl mąki, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Piec 30 min.w 180 stop. PRZYGOTOWANIE MASY. Galaretkę rozpuścić w szkl wody. Śmietanę schłodzić w lodówce. Ubić śmietanę, dodając po łyżce tężejącej galaretki i dodać kilka kropel olejku rumowego, wymieszać. Ciasto przekroić na 3 placki. PRZEŁOŻENIE CIASTA 1. ciasto 2. krem 3. ciasto 4. krem 5. ciasto Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Murzynek z podwójnym kremem
Z przygotowanych składników ciasta, został upieczony murzynek
Murzynek z podwójnym kremem
Murzynek został przekrojony na 3 placki, przełożony kremem ze śmietany i galaretki