p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Musaka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Musaka, czyli grecka kuchnia w moim wydaniu

Musaka po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musaka po mojemu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Musaka po mojemu
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.
Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.
Musaka po mojemu
Etap 1
Musaka po mojemu
musaka dochodzi w piekarniku
Musaka po mojemu
mięso mielone przekładamy bakłażanami
Musaka po mojemu
zalewamy sosem i posypujemy serem