Muszla na słodko deser służby hrabiego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser w rzeczywistości opiera się na sporządzeniu i upieczeniu w 10-15 cm foremkach kruchego ciasta, a potem już tylko fantazjować do woli.

Muszla na słodko deser  służby hrabiego

Składniki:

Muszla na słodko deser służby hrabiego

 

 

Sposób przygotowania:

Muszla na słodko deser służby hrabiego
Wyrób nożem ciasto półkruche, idealną stolnicą dla takich ciast jest płyta marmurowa, ponieważ nie lubią być „ogrzewane” przy wyrabianiu rękami -mąkę posiekaj z margaryną do uzyskania jak najmniejszych grudek, dodaj pozostałe składniki , wyrabiaj maksymalnie nożem, dokończ rękami możliwie szybko, wstaw ciasto na ok. 1,5 godz. do chłodziarki. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, uformuj kółka wielkością odpowiednie do foremek w których piec będziesz ciastka. Wykorzystałem (nie po raz pierwszy zresztą!), pucharki do lodów ze stali kwasoodpornej. „Formy”lekko posmaruj tłuszczem, posyp kaszą, wyłóż ciastem i ponakłuwaj dość gęsto widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160˚C, wyjmij, wystudź. Ubij „Śnieżkę” Na talerzyku połóż plaster ananasa, włóż „muszlę” do niej wrzucić kilka wiśni, dolej nieco soku z ananasa i nalewki wiśniowej, uzupełnij ubitą „Śnieżką” , obłóż wiśniami , dodaj „ostrogę” z ¼ plastra ananasa. Możesz posypać wiórkami czekolady albo ... wykazać własną inwencję. UWAGA: DESER NIE DLA DZIECI, chyba, że nie użyjesz alkoholu.