Sposób przygotowania:
Musztardowy boczek do kanapek
Kawałek surowego, nietłustego boczku nacieramy solą i gybo zmielonym kolorowym pieprzem. W filiżance rozrabiamy marynatę. Łączymy ze sobą jedną łyżkę musztardy, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jedną łyżeczkę ziół prowansalskich. Wszystko mieszamy energicznie, aby powstała spójna, jednolita emulsja. Marynatą smarujemy dokładnie boczek. Wkładamy go do naczynka, zakrywamy folią spożywczą i marynujemy przez noc, a najlepiej przez dwadzieścia cztery godziny w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Boczek przekładamy do żaroodpornego naczynia, lekko podlewamy wodą i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu schładzamy, kroimy na plasterki i podajemy jako wędlinę do kanapek. Pysznie smakuje z marynowanymi grzybkami.