MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Musztardowy boczek do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny marynowany w musztardzie pieczony boczek na zimno do kanapek.

Musztardowy boczek do kanapek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musztardowy boczek do kanapek

 

Sposób przygotowania:

Musztardowy boczek do kanapek
Kawałek surowego, nietłustego boczku nacieramy solą i gybo zmielonym kolorowym pieprzem. W filiżance rozrabiamy marynatę. Łączymy ze sobą jedną łyżkę musztardy, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jedną łyżeczkę ziół prowansalskich. Wszystko mieszamy energicznie, aby powstała spójna, jednolita emulsja. Marynatą smarujemy dokładnie boczek. Wkładamy go do naczynka, zakrywamy folią spożywczą i marynujemy przez noc, a najlepiej przez dwadzieścia cztery godziny w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Boczek przekładamy do żaroodpornego naczynia, lekko podlewamy wodą i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu schładzamy, kroimy na plasterki i podajemy jako wędlinę do kanapek. Pysznie smakuje z marynowanymi grzybkami.
Musztardowy boczek do kanapek
Mieszamy musztardę i oliwę z czosnkiem i ziołami
Musztardowy boczek do kanapek
Boczek nacieramy marynatą i odstawiamy na noc
Musztardowy boczek do kanapek
Przekładamy boczek do żaroodpornego naczynia i pieczemy