MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Nadziane naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaplanowałam kolację rocznicową, ale nie zrobiłam zakupów...;) Improwizowałam z tego co wpadło mi w ręce i smak nas bardzo zaskoczył :) oboje z Mężem zjedliśmy ze smakiem :)

Nadziane naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane naleśniki

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 duża laska kiełbasy
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Nadziane naleśniki
Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy. Kiełbasę podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, mieszamy, przyprawiamy i dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę ciepłego farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera).
Nadziane naleśniki
Przygotowujemy ciasto na naleśniki mieszając składniki
Nadziane naleśniki
Przepłukaną kapustę kiszoną drobno szatkujemy
Nadziane naleśniki
Farsz smażymy na patelni, następnie przyprawiamy
Nadziane naleśniki
Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem i rolujemy