Sposób przygotowania:
Nadziewana cukinia wg kolia71
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ – pokroić go bardzo drobno. Cebulę posiekać w małą kosteczkę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, podsmażyć miąższ z cebulą. Odstawić do ostygnięcia. Do mięsa dodać bułkę tartą, musztardę i przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, włożyć ostudzoną cukinię. Dodać jajko i utarty ząbek czosnku, wymieszać wszystko. Farszem wypełnić wydrążone cukinie. Sos: Pomidory z puszki zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać zioła prowansalskie i natkę pietruszki oraz zmiażdżony czosnek (ile kto lubi), wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać sos, ułożyć na nim cukinie. Piec 40 min w temp. 200 stopni, pod koniec pieczenie wyjąć i ułożyć paski sera na cukiniach. Podpiec aż ser się roztopi. Podawać z bagietką lub ryżem