monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Nadziewana pierś w orientalnej nucie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mmmmm zapach podczas smażenia przepiękny:), a smak jeszcze lepszy,serdecznie polecam:)

Nadziewana pierś w orientalnej nucie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana pierś w orientalnej nucie

 

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka-150-200g
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kebab
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy od pomidorów
  • 30 g sera feta
  • 1 duża gałązka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 szklanki oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana pierś w orientalnej nucie
Mięso umyć, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Naciąć kieszonkę. W miseczce wymieszać cynamon z kardamonem, kebab i sól. Mieszanką natrzeć mięso ( wewnątrz kieszonki także). Pomidory drobno pokroić, przełożyć do miski. Fetę drobno pokroić i dodać do pomidorów. Natkę drobno poszatkować i połączyć z resztą farszu. Dodać oliwę z pomidorów i wszystko dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kieszonkę -obficie ( ja zużyłam cały farsz). Spiąć mięso wykałaczkami i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać olej. Na talerzu roztrzepać jajko. Mięso obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartek. Kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron ładny brązowy kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku i dać mięsu 5 minut odpocząć aby soki się uspokoiły. Smacznego!
Nadziewana pierś w orientalnej nucie
w miseczce wymieszać cynamon kardamon i resztę przypraw
Nadziewana pierś w orientalnej nucie
ser pokroić na małe kawałki i dodać posiekana natkę
Nadziewana pierś w orientalnej nucie
dodać pokrojone suszone pomidory i oliwę od pomidorów i wymieszać
Nadziewana pierś w orientalnej nucie
farszem nadziać mięso spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki