Sposób przygotowania:
nadziewane pierożki
z składników na ciasto należny wyrobić ciasto musi być twarde i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.
z ciasta formujemy wałek w kształcie prostokąta, i rozwałkujemy go.
na polowe ciasta położyć nadzienie w odstępach ok 5 cm.
ciasto składamy delikatnie i uważnie na pół.
pierogi wkładamy go gorącej osolonej wody i gotujemy ok 15 minut,
smarujemy bułka tarta z masłem.
farsz:
ziemniaki gotujemy w mundurkach. obieramy i mielimy w maszynce. dodajemy smażona cebule i boczek. śmietanę jajko i przyprawy. mieszamy.
z ciasta formujemy wałek w kształcie prostokąta, i rozwałkujemy go.
na polowe ciasta położyć nadzienie w odstępach ok 5 cm.
ciasto składamy delikatnie i uważnie na pół.
pierogi wkładamy go gorącej osolonej wody i gotujemy ok 15 minut,
smarujemy bułka tarta z masłem.
farsz:
ziemniaki gotujemy w mundurkach. obieramy i mielimy w maszynce. dodajemy smażona cebule i boczek. śmietanę jajko i przyprawy. mieszamy.