Sposób przygotowania:
Nadziewane sakiewki
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe i zostawić na 30 min, aby odpoczęło, następnie cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Nadzienie: Marchew pokroić w małe paseczki i przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać pokrojone w paseczki świeże kurki, cebulę pokrojoną w piórka, dosypać przyprawy i wszystko udusić do miękkości. Następnie zdjąć z palnika, dodać 3/4 startego na grubej tarce sera i drobno posiekany seler, wymieszać.Porcję nadzienia ułożyć na środku kwadratu i zlepiając rogi do środka uformować sakiewki, gotowe sakiewki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Ugotowane sakiewki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania, posypać resztą sera i zapiec w temp. 150 tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać gorące z sałatką pomidorową.
zewa