Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Nadziewka z cukinią

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

"Lato na talerzu" zamknięte w mięsnej pieczeni z faszerowaną warzywami cukinią.

Nadziewka z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewka z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Nadziewka z cukinią
Najpierw przygotowujemy mięso. Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki. Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadziewka z cukinią
Przygotowujemy masę mięsną dodając przypraw, bułkę i jajka.
Nadziewka z cukinią
Przygotowujemy farsz z papryki, którym wypełniamy cukinię.
Nadziewka z cukinią
Cukinię i mięso pakujemy razem - tworząc kształt cukierka.
Nadziewka z cukinią
Polecam gorąco na obiad i życzę smacznego :)