szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

nagety z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

rewelacyjny sposób na imprezce "szwedzki stół". Naget jest praktycznie na jeden gryz. Maczamy w dipie i hop do buźki ;)

nagety z indyka

Składniki:

nagety z indyka

 

  • pierś z indyka (generalnie może być różnej wielkości). zamiennie można stosować pierś kurczaka,wówczas potrzebne są dwie piersi.

 

 

  • dip (jeśli ktoś preferuje)

 

  • dip keczupowo-majonezowy (mc donald):
  • 1/2 szklanki majonezu (najlepiej kętrzyński)
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • dodajemy bazylii do smaku.

 

  • dip kebabowy:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku,drobno posiekanego. bądź 2 kostki smaku czosnkowe knor.

 

 

Sposób przygotowania:

nagety z indyka
Pierś kroimy w kawałki wielkości pokrywki od małego słoika. Ubijamy dłonią aby nie były zbyt grube. Pieprz cayenne, paprykę w proszku i czosnek mieszamy razem - posypujemy każdego kawałek kurczaka,bądź indyka. Do miski wlewamy maślankę i wkładamy tam przyprawione kawałki mięsa. Dobrze by było potrzymać tak pół godziny w lodówce, aczkolwiek niekoniecznie. Płatki kukurydziane rozbijamy praktycznie na mak. Najlepiej wsypać je do woreczka i ubić młoteczkiem. Kawałki mięsa pokryte maślanką obtaczamy w płatkach i smażymy na głębokim oleju (tak aby naget był do połowy pokryty tłuszczem. Jeżeli płatki podczas smażenia odpadają, można użyć awaryjnie mąki lub bułki tartej w celu uzupełnienia luk. Starajmy się jednak używać płatków świeżo otwartych. Gorąco polecam!