Sposób przygotowania:
nagety z indyka
Pierś kroimy w kawałki wielkości pokrywki od małego słoika. Ubijamy dłonią aby nie były zbyt grube. Pieprz cayenne, paprykę w proszku i czosnek mieszamy razem - posypujemy każdego kawałek kurczaka,bądź indyka. Do miski wlewamy maślankę i wkładamy tam przyprawione kawałki mięsa. Dobrze by było potrzymać tak pół godziny w lodówce, aczkolwiek niekoniecznie. Płatki kukurydziane rozbijamy praktycznie na mak. Najlepiej wsypać je do woreczka i ubić młoteczkiem. Kawałki mięsa pokryte maślanką obtaczamy w płatkach i smażymy na głębokim oleju (tak aby naget był do połowy pokryty tłuszczem. Jeżeli płatki podczas smażenia odpadają, można użyć awaryjnie mąki lub bułki tartej w celu uzupełnienia luk. Starajmy się jednak używać płatków świeżo otwartych. Gorąco polecam!
arinee