Sposób przygotowania:
Najlepsze pierogi z kapustą i peczarkami
Przepis na ciasto: Wsypujemy 1 kg mąki i dodajemy jedno jako oraz 3 łyżki oleju. Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlewamy do reszty składników i wszystko razem wyrabiamy na gładką masę. Ciasto nie może być za twarde, ani zbyt rzadkie. Przepis na farsz:Kapustę gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości ( ok. 1,5 godz). Następnie odcedzamy i wyciągamy liście oraz ziele. Jeżeli kapusta wydaje nam się jeszcze za kwaśna można ją przepłukać w zimnej wodzie. Odcedzoną kapustę, wygniatamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Pieczarki i cebulę oczyszczamy, a potem kroimy w kostkę, po czym wrzucamy pieczarki na patelnie, by odparowały z nadmiaru wody. Następnie dodajemy olej i cebule, doprawiamy solą, potem dusimy do miękkości (ok. 10 min). Wszystko mieszamy razem w garnku, dusimy na małym ogniu jeszcze ok.15 min, co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółka dowolnej wielkości. Gdy farsz ostygnie nakładamy i zlepiajmy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy ok. 5 min, aż wypłyną. Wodę można osolić. Surowe pierogi w takiej postaci nadają się też do mrożenia