jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki Bożonarodzeniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To super zamiennik dla standardowych klusek z makiem

Naleśniki Bożonarodzeniowe

Składniki:

Naleśniki Bożonarodzeniowe

 

  • Składniki- ciasto:
  • 250 g mąki,
  • jajko
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody ,
  • Cukier do smaku (1 łyżka)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę makową:
  • 25 dag maku suchego,
  • 50g masła
  • 0,5 szklanki miodu,
  • rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • kilka kropel rumu,
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki Bożonarodzeniowe
CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy. im dłużej będziemy miksować, tym ciasto będzie bardziej puszyste. Porcje gotowego ciasta wylewamy na rozgrzana patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. Na usmażone naleśniki nakładamy wcześniej przygotowaną masę makową. Po równym rozprowadzeniu zwijamy je w rulon. NADZIENIE: Mak sparzamy, odcedzamy i studzimy. Gdy jest już zimny mielimy go 2 razy w maszynce. Bakalie siekamy. W garnuszku topimy masło, dodajemy miód oraz przygotowane bakalie. Następnie dodajemy mak. całość dokładnie mieszamy, Wymieszać dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku aromatem migdałowym, rumem, ewentualnie cukrem.