Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Naleśniki nadziewne żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotować ciasto: mąkę, mleko, szklarkę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na

Naleśniki nadziewne żółtym serem

Składniki:

Naleśniki nadziewne żółtym serem

 

  • (10 naleśników)

 

 

  • Ciasto:

 

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

  • 2 jajka do panierowania

 

 

  • 3 łyżki oleju do smażenia

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 20 dag żółtego sera (pałacowy, gouda)

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki nadziewne żółtym serem
Przygotować ciasto: mąkę, mleko, szklarkę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na 30 min. Następnie wlać do ciasta olej i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany; jeżeli jest zbyt gęste, dolać trochę wody. Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzać równomiernie cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami. Naleśnik posypać serem z zieleniną złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano. Do startego sera można dodać drobno pokrojoną wędlinę lub ząbek czosnku roztarty se szczyptą soli.