Sposób przygotowania:
Naleśniki pikantne
CIASTO: Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami i solą. Masło rozgrzać na patelni, usmażyć na nim kolejno naleśniki, przykryć przed wystygnięciem. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Olej rozgrzać, podsmażyć na nim mięso. Dodać pieczarki i dymkę, smażyć kilka minut na średnim ogniu. Kukurydzę osączyć na sitku. Dodać z pomidorami do mięsa, gotować 15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszać. SOS SEROWY: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem i mlekiem, gotować 15 minut na średnim ogniu nie przerywając mieszania. Żółty ser zetrzec na tarce o drobnych oczkach, 2/3 przełożyć do sosu, rozprowadzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nalesniki napełnić przygotowanym farszem mięsnym, zawinąć, przełożyć do żaroodpornej formy. Polać sosem, posypać resztą tartego sera. Piec 15 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać natką pietruszki.