Sposób przygotowania:
Naleśniki piwne ze szparagami
Ciasto: Jajka roztrzepać z solą, i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, i wodę. Wszytsko dokładnie zmiksowac na gładką masę. Dolać szklankę piwa i zmiksować wszystko jeszcze raz, aż powstania rzadka masa. Na rozgrzanej patelni smażyń cienkie placki na naleśniki. Farsz: Jajka ugotować na twardo. Szparagi umyć i oczyścić. Gotować w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedzić je z wody. Patelnię postawić na mały ogień, roztopić 2 łyżki masła i poddusić posiekaną cebulę, dodać ugotowane szparagi, ugotowane jajka przeciśnięte przez sitko, posiekany szczypiorek. Sól i pieprz dla smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Obsypać bułką tartą i przez chwilę podsmażyć na większym ogniu. Szparagi układać z farszem na plackach. Zawijać jak zwykłe naleśniki. Roztrzepać widelcem żółtka, i smarować delikatnie wierzch naleśników, posypać startym żółtym serem. Piekarnik rozgrać do 200 C, włożyć nalesniki i zapiekać przez 5 minut. Podawać na gorąco polane kwaśną śmietaną.