zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Naleśniki piwne ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nalesniki dla miłośników piwa

Naleśniki piwne ze szparagami

Składniki:

Naleśniki piwne ze szparagami

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki piwne ze szparagami
Ciasto: Jajka roztrzepać z solą, i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, i wodę. Wszytsko dokładnie zmiksowac na gładką masę. Dolać szklankę piwa i zmiksować wszystko jeszcze raz, aż powstania rzadka masa. Na rozgrzanej patelni smażyń cienkie placki na naleśniki. Farsz: Jajka ugotować na twardo. Szparagi umyć i oczyścić. Gotować w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedzić je z wody. Patelnię postawić na mały ogień, roztopić 2 łyżki masła i poddusić posiekaną cebulę, dodać ugotowane szparagi, ugotowane jajka przeciśnięte przez sitko, posiekany szczypiorek. Sól i pieprz dla smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Obsypać bułką tartą i przez chwilę podsmażyć na większym ogniu. Szparagi układać z farszem na plackach. Zawijać jak zwykłe naleśniki. Roztrzepać widelcem żółtka, i smarować delikatnie wierzch naleśników, posypać startym żółtym serem. Piekarnik rozgrać do 200 C, włożyć nalesniki i zapiekać przez 5 minut. Podawać na gorąco polane kwaśną śmietaną.