sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Naleśniki przełożone grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki przełożone grzybami . Danie najlepiej przyrządzać w sezonie z świeżych grzybów

Naleśniki przełożone grzybami

Składniki:

Naleśniki przełożone grzybami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki przełożone grzybami
Z podanych składników przyrządzić ciasto naleśnikowe i odstawić. Grzyby umyć , odłożyć kilka do dekoracji, resztę pokroić i poddusić na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać tartą bułkę , kaszę i posiekane jajka . Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć 10-12 naleśników. Każdy posmarować farszem i ułożyć jeden na drugim w okrągłej , żaroodpornej( natłuszczonej) formie. Tak żeby na spodzie i na gorze nie było farszu . Zalać śmietaną z żółtkami. Na wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 min .. Udekorować pokrojonymi w plasterki wcześniej usmażonymi na oleju grzybami oraz natką pietruszki. Zapiekankę pokroić jak tort i podawać z zielona sałatą lub surówką