jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Naleśniki z kapustą włoską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

naleśniki z kapustą włoską, doskonale smakują polane sosem pomidorowym

Naleśniki z kapustą włoską

Składniki:

Naleśniki z kapustą włoską

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • sól- szczypta
  • NADZIENIE:
  • 50 dag kapusty
  • 2 cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • 2łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kapustą włoską
W naczyniu jajka rozmącić z mlekiem, po czym mieszając wsypać mąkę i wlać tyle wody by ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Dodać sól, 2 łyżki oleju i odstawić na 1 godzinę. Na lekko natłuszczonej pateni usmażyć pierwszy naleśnik a reszte smażyć bez tłuszczuy. Kapustę pokroić w cienkie krótkie paseczki i przesmażyć na 1 łyżce oleju. Cebulę obrać i razem z kiełbasą drobno pokroić. Cebulę i kiełbasę przesmażyć jak kapustę. Kapustę wymieszać z cebulą i kiełbasą, przyprawić sosem sojowym i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym pozostałym olejem układać kolejno naleśniki i cienkie warstwy kapusty, na spodzie i na wierzchu powinien znaleźć sie naleśnik. Tak przygotowaną warstwę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 nminut w temp. 180 stop. C.