Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszą gryczaną
Pierw robimy ciasto nalesnikowe. Nie podaję konkretnych porcji skladników bo jeszcze nigdy tak nierobilam, zawsze dodaje na oko i sprawdzam czy ma dobra konsystencje. Napewno jakis przepis z dokładnymi proporcjami da sie znaleść w internecie. Ogólnie mieszam mąke z mlekiem, jajkiem i woda gazowana, dodaje szczyptę soli, cukru i troche oliwy. Nalesniki smaze na patelni z rozgrzanym olejem (dobrze jak by wyszło tak koło 9-10szt)
Farsz:
Gotuję kasze gryczana(wstawiam przed zrobieniem nalesników, żeby gotowała się w trakcie smazenia) w osolonej wodzie.
Cebule drobno kroje i chwile smaze na oliwie, odkładam na talezyk. Pieczarki obieram, ścieram na tarce i wrzucam na patelnie z odrobina rozgrzanej oliwy). Tuz przed końcem smażenia dodaje wcześniej usmazoną cebule. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam z kaszą, koperkiem i drobno pokrojonym lub startym żółtym serem. Jesli bedzie za bardzo sypkie można dodać 1 jajko (ja nie dodawałam). Kazdy nalesnik wypełniamy farszem - i skaldamy jak krokiety. Wkładam na patelnie i przed podaniem lekko podsmażam.
Farsz:
Gotuję kasze gryczana(wstawiam przed zrobieniem nalesników, żeby gotowała się w trakcie smazenia) w osolonej wodzie.
Cebule drobno kroje i chwile smaze na oliwie, odkładam na talezyk. Pieczarki obieram, ścieram na tarce i wrzucam na patelnie z odrobina rozgrzanej oliwy). Tuz przed końcem smażenia dodaje wcześniej usmazoną cebule. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam z kaszą, koperkiem i drobno pokrojonym lub startym żółtym serem. Jesli bedzie za bardzo sypkie można dodać 1 jajko (ja nie dodawałam). Kazdy nalesnik wypełniamy farszem - i skaldamy jak krokiety. Wkładam na patelnie i przed podaniem lekko podsmażam.