Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszą i grzybami z sosem curry
Składniki na naleśniki czyli mąkę, jaja, mleko lub śmietankę, wodę gazowaną i szczyptę soli dodać do miski i ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę. Rozpuścić na patelni odrobinę masła lub margaryny i wlewać małą wazówką ciasto, rozprowadzając je po całej patelni. Smazyć placki z 1-2 min. na obu stronach i zsuwać na odwrócony płaski talerz.
Jaglana kaszę wrzucić na gotujący osolony wrzątek i zamieszać, gdy woda się wchłonie w kaszę. Grzyby dzień wcześniej namoczyć lub sparzyć wrzątkiem i pokroić na paski po ostygnięciu. Można je lekko obsmażyć na oleju, po czym wyjąć, odsączyć i wymieszać z jaglanką. Doprawić farsz pieprzem mielonym białym i kurkumą.
Nadziewać placki naleśnikowe farszem, zwinąć mocno, rozgrzać tłuszcz na patelni i na rozgrzany kłaść naleśniki.
Smazyć 10 min. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć na płaskie talerze.
W drugim garnku lub rondlu sporządzić sos curry: rozpuścić kostkę bulionową warzywną w zimnej wodzie, dodać dwie łyżeczki curry, mąki oraz śmietanki.
Wymieszać, zagotować i polewać gotowym sosem danie.
Jaglana kaszę wrzucić na gotujący osolony wrzątek i zamieszać, gdy woda się wchłonie w kaszę. Grzyby dzień wcześniej namoczyć lub sparzyć wrzątkiem i pokroić na paski po ostygnięciu. Można je lekko obsmażyć na oleju, po czym wyjąć, odsączyć i wymieszać z jaglanką. Doprawić farsz pieprzem mielonym białym i kurkumą.
Nadziewać placki naleśnikowe farszem, zwinąć mocno, rozgrzać tłuszcz na patelni i na rozgrzany kłaść naleśniki.
Smazyć 10 min. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć na płaskie talerze.
W drugim garnku lub rondlu sporządzić sos curry: rozpuścić kostkę bulionową warzywną w zimnej wodzie, dodać dwie łyżeczki curry, mąki oraz śmietanki.
Wymieszać, zagotować i polewać gotowym sosem danie.
smażenie
Dinah