Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

Naleśniki ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażymy naleśniki, wykonujemy farsz i smarujemy nim każdy naleśnik

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem

 

  • Proporcje na ok. 8 naleśników.
  • Składniki ciasta:
  • 8łyżek mąki (najlepiej tortowej)
  • 2jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kujawski
  • Składniki farszu:
  • 1 torebka mrożonego szpinaku
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • również ser feta(rozdrobniony uprzednio), złoty ementaler topiony, biały ser, wędzony ser, oscypek, bunc
  • 1łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem
Przyrządzanie naleśników:
miksujemy 6 pierwszych składników. Dajemy ciastu odpocząć 20 min. Smażymy naleśniki wlewając 2 łyżki oleju na mocno rozgrzaną patelnię a gdy ten się mocno rozgrzeje 2 małe chochelki ciasta naleśnikowego. Gdy naleśnik się przyrumieni przewracamy na drugą stronę przysmażając już tylko lekko.
Wykonanie farszu:
Paczkę mrożonego szpinaku rozmrażamy na maśle na patelni (mały ogień) pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy pozostałe składniki mieszamy i jeszcze 5 min trzymamy na ogniu. Gdy konsystencja rzadka dodajemy bułki tartej. Szpinak podsmażać góra 15 minut łącznie.
Farsz ten jest również bardzo dobry do uszek i pierogów.