czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Napoleonka Ireny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej rodziców i na stałe trafił do mojego menu, ciasto jest przepyszne i niepowtarzalne. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania, kiedy jest chrupiące.

Napoleonka Ireny

Składniki:

Napoleonka Ireny

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka smalcu lub oleju

krem:

Sposób przygotowania:

Napoleonka Ireny
Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem (lub olejem), a następnie dodać śmietanę i żółtko i zagnieść jednolite ciasto, które podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko i przełożyć do blaszki 30x45 cm. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni .

Krem: mąki i cukry rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i wymieszać z połową szklanki mleka. Reszta mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia, uważać aby się nie przypalił, bo zaczyna gęstnieć od spodu. Gorący krem połączyć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch wystudzonego ciasta posypać cukrem pudrem.

Rady

1. Na blaszce 20x35 pieczemy 6 placków, kremu wystarczy.

2. Jeśli nie mamy w domu mąki ziemniaczanej to proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) mieszamy z jajkami i cukrami i dalej postępujemy tak samo :)