Sposób przygotowania:
Napoleonka Ireny
Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem (lub olejem), a następnie dodać śmietanę i żółtko i zagnieść jednolite ciasto, które podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko i przełożyć do blaszki 30x45 cm. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni .
Krem: mąki i cukry rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i wymieszać z połową szklanki mleka. Reszta mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia, uważać aby się nie przypalił, bo zaczyna gęstnieć od spodu. Gorący krem połączyć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch wystudzonego ciasta posypać cukrem pudrem.
Rady
1. Na blaszce 20x35 pieczemy 6 placków, kremu wystarczy.
2. Jeśli nie mamy w domu mąki ziemniaczanej to proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) mieszamy z jajkami i cukrami i dalej postępujemy tak samo :)
Krem: mąki i cukry rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i wymieszać z połową szklanki mleka. Reszta mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia, uważać aby się nie przypalił, bo zaczyna gęstnieć od spodu. Gorący krem połączyć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch wystudzonego ciasta posypać cukrem pudrem.
Rady
1. Na blaszce 20x35 pieczemy 6 placków, kremu wystarczy.
2. Jeśli nie mamy w domu mąki ziemniaczanej to proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) mieszamy z jajkami i cukrami i dalej postępujemy tak samo :)