czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Niebiańska Rozkosz

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i smaczne ciasto idealne na popołudnie.

Niebiańska Rozkosz

Składniki:

Niebiańska Rozkosz

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie toffi
  • Masa śmietankowa:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4l. śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Niebiańska Rozkosz
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem formę.Piec około 25 minut w 180 stopni.Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem.Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie.Chwilkę pogotować na małym ogniu.Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt.Wystudzić.Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody.Wsypać i rozpuścić żelatynę.Ostudzić.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać.Masę śmietankową wyłożyć na budyniową.Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę.Ciasto schłodzić w lodówce.